Over een nachtelijke ontmoeting met de Paus.

Opname 17 augustus 2022.

Deze column gaat over een nachtelijke ontmoeting met een overleden Paus.

Wat kan een mens toch vreemd dromen. Tijdens de vakantie droomde ik dat ik op audiëntie was bij de Paus in Rome. Niet de huidige Paus Franciscus, niet de ijzeren Benedictus, nee de Poolse Paus Johannes Paulus gunde mij een audiëntie.

Hij bleek heel vriendelijk deze Johannes Paulus. We spraken maar even, maar toch. ‘Prachtig!’ zei hij terwijl hij glunderde. Wat was er nou zo prachtig? De Paus vond het geweldig dat ik ondanks een zwakbegaafde alcoholistische vader met een persoonlijkheidsstoornis die mij en mijn broer het leven moeilijk heeft gemaakt toch voor hem en mijn moeder ben gaan zorgen toen zij op hulpbehoeftige leeftijd waren aangeland. ‘Prachtig! Zei hij met die Poolse tongval van hem en hij zegende mij.

Ik voelde mij gezien en kreeg de erkenning die ik zo broodnodig had. Dit was geen gewone droom, dit was een bezoeking van over de grens van leven en dood. Voor mij een geschenk van gene zijde.

Opgelucht en vrolijk werd ik de volgende dag wakker. Tijdens het ontbijt vroeg mijn vrouw aan mij: ‘ Je bent wel met je goede been uit bed gestapt. Hoe komt dat? Heb je goed geslapen?’ Plotseling wist ik de droom weer. Ik vertelde haar wat ik gedroomd had. Ze keek mij aan. Spiritueel ontvankelijk als ze is knikte ze. ‘ Dat verdien je ook’, zei ze. Toen kon mijn dag helemaal niet meer stuk, dat zult u begrijpen.

Rik Bronkhorst.

Auteur: Tussen ratio en redelijkheid.

Auteur, graficus, dichter, kunstenaar, levenskunstenaar balancerend tussen geloof en wanhoop. Schepper van kunst en gedachten voor zoekers en zieners die de droom levend houden. "I have a dream", riep vrijheidsstrijder Martin Luther King en zo is het. Want wie leeft zonder dromen is al verslagen.

Eén gedachte over “Over een nachtelijke ontmoeting met de Paus.”

  1. Hoi Rik,
    Ik vertelde je vandaag over het boek ‘Verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz. Deze Paus gaf gelukkig een positieve reactie. Dat is heerlijk!
    Hoort ook bij deze lieve Poolse Paus.
    In het leven is het de uitdaging om steeds minder afhankelijk te worden van andermans mening. Dat blijft voor mij toch nog steeds opletten. . .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s