Oprutte!

Column 31-8-2022.

Vrijheid’ stond er met witte letters gekalkt op het fietspad, met daarboven een groot hart of wat daar voor door moest gaan. Het konden net zo goed een paar billen zijn die parmantig naar boven gekeerd waren. Ik begon hierover te fantaseren. Niet over die billen natuurlijk, hoewel misschien net iemand van mannelijke kunne, die uit de kast gekropen was, zijn roep naar vrijheid met ons anoniemen wilde delen. Je weet het maar nooit wat iemand beweegt om zo’n hartenkreet op een fietspad halverwege een nieuwbouwwijk op straat te kalken.

Even verderop stond er weer iets in hetzelfde handschrift gekalkt. ‘Oprutte’ stond er. Toen begreep ik het protest. Iemand wilde duidelijk maken dat hij of zij de beperkende maatregelen van Corona en stikstof niet meer pikte. Deze noodzakelijke maatregelen van de overheid beklemde schijnbaar deze persoon in grote mate. ‘Vrijheid’.

Nu zie je wat vrijheid beperkende maatregelen in de voormalige Sovjet Unie en het huidige Rusland doen met de burgers aldaar. Als je daar je stem laat horen simpel weg omdat je vragen hebt over het regeringsbeleid of het er niet mee eens bent, dan verdwijn je achter slot en grendel. Weg Vrijheid!

Hier mag een verdwaasde Engel zijn gif rondspuiten en hele volksstammen de straat opjagen om te protesteren tegen regeringsmaatregelen, die volgens de overgrote meerderheid van ter zake kundige wetenschappers, hard nodig zijn.

‘Oprutte’. Nu zijn we allemaal wel een beetje Ruttemoe na alle schandalen en zeker nu met de vier grote crisissen; stikstof, asielzoekers, energie en inkomen. Een grote groep burgers ligt naar adem te happen. Terwijl de megabedrijven hun winsten tot door het plafond zien stijgen. De aandeelhouders juichen en de grote bazen strijken weer miljoenen bonussen per jaar op als dank daarvoor. Dat is ‘Opputte’ van kapitaal op kapitaal.

Ergens klopt er dus iets niet in de beloning van burgers van dit land. Na al die regeerperioden van VVD en CDA tezamen waarin er veel is misgegaan, maar de winsten torenhoog oplopen, dienen er oplossingen te komen die hout snijden. Laten de dames en heren van de partijen die erbij zaten en de andere kant opkeken, waardoor het schip van staat op ramkoers is komen te liggen, de puinzooi zelf maar opruimen. ‘Oprutte’ en anderen de vuile was laten opknappen, lijkt mij ook de oplossing niet. ‘Oplosse’ dus!

Rik Bronkhorst.

Auteur: Tussen ratio en redelijkheid.

Auteur, graficus, dichter, kunstenaar, levenskunstenaar balancerend tussen geloof en wanhoop. Schepper van kunst en gedachten voor zoekers en zieners die de droom levend houden. "I have a dream", riep vrijheidsstrijder Martin Luther King en zo is het. Want wie leeft zonder dromen is al verslagen.

2 gedachten over “Oprutte!”

  1. Helemaal mee eens.
    Maak een eind aan de schandaal-bonussen en de overmatige (profijt)winsten van de bedrijven die profiteren van de diverse crisissen.
    En de bovenmatige salarissen van de overbodige managers en de hoge bazen kunnen ook wel een stuk minder.
    Wat meer solidariteit is zeker op zijn plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s