De uitvaart van de eeuw.

Gisteren zag ik op televisie de uitvaart van de eeuw. Wijlen koningin Elisabeth, monarch van het Verenigd Koninkrijk en hoofd van het Gemenebest van Naties. Dat zijn zo’n 54 landen verenigd onder de Britse monarchie voortkomend uit een lang vervlogen tijd waarin het Britse Rijk triomfeerde over de wereld.

Ik zag de eeuwenoude kostuums en ceremonieel. Hoorde de gebeden en psalmenzang. Zag het verdriet op het gezicht van de nieuwe koning Charles de derde. Naar verluidt is de eerste koning Charles onthoofd. Zijn vader plaatste Engeland, Schotland en Ierland onder een gezag en riep zich tot koning uit over deze landen. Daar ontstond een burgeroorlog uit. Die resulteerde in de onthoofding op 30 januari 1649 van Charles de eerste nadat hij eerst afgezet was als koning. Engeland werd een republiek, onder de naam Engelse Gemenebest. Zijn zoon Charles de tweede herstelde de monarchie in 1660 en dat duurt tot op heden voort bij erfopvolging. Zo blijft een familie aan de macht. Hoewel die macht tegenwoordig betrekkelijk is.

Waarom vertel ik u dit allemaal. Nou, omdat de geschiedenis van het Britse koningshuis dus heel anders had kunnen verlopen. Maar ook omdat ik de betrekkelijkheid van een monarchie overdacht bij het zien van deze historische beelden uit Londen.

Ik vind namelijk dat koningshuizen en de vooraanstaande rol die zij hebben niet meer past bij deze tijd. Niet dat ik een verstokte republikein ben, het koningshuis in ons land zit mij ook niet in de weg. Maar toch, het is 2022 de wereld is altijd al in beweging geweest en we zijn op een punt aangeland waar erfopvolging midden in de kern van de macht echt niet meer van deze tijd is.

Worden we er dan beter van als we het koningschap afschaffen en een republiek vormen? Dat geloof ik ook niet. Zeker niet met de versnippering in het partijpolitieke landschap van heden ten dage. Hoe dan wel? Daar moeten anderen die dat beter vorm kunnen geven maar eens uitgebreid hun gedachten over laten gaan. Ik ben zeer benieuwd wat daar dan uitkomt.

Rik Bronkhorst.

Opname 20 september 2022.

Auteur: Tussen ratio en redelijkheid.

Auteur, graficus, dichter, kunstenaar, levenskunstenaar balancerend tussen geloof en wanhoop. Schepper van kunst en gedachten voor zoekers en zieners die de droom levend houden. "I have a dream", riep vrijheidsstrijder Martin Luther King en zo is het. Want wie leeft zonder dromen is al verslagen.

3 gedachten over “De uitvaart van de eeuw.”

 1. Ik zocht nog even de voor- en nadelen op. Waarom?
  Altijd goed om het beeld zo goed mogelijk compleet te maken. Doch naast een minister-president zou ik wel behoefte hebben aan een instituut dat boven de partijen staat.
  Geen Denker des Vaderlands doch een beter soort Raad van State.
  Eentje die niet nog meer gereedschap in de gereedschapskist van de minister van Volksgezondheid wil opbergen.
  Minder: ‘Wille zur Macht. . . ‘https://www.argumentenfabriek.nl/media/2280/13018-monarchie-ak-s.pdf

  1. Hallo Rik, (per e-mail binnengekregen van Henk van der Streek, Hooglanderveen.)

   Altijd goed om bij jouw overdenkingen nog eens door te denken!

   Zeg je “Monarchie” dan nog is het maar de vraag hoe die is ingericht. Zeker, je kunt er vraagtekens bij zetten maar met de “uitgeklede macht” van de Oranjes kun je nauwelijks zeggen dat de monarchie hier in het midden van de macht staat.
   Ik vind het een geruststellende gedachte dat we niet om de zoveel jaar een president moeten kiezen, een afhankelijk van het politieke sentiment van dat moment, bij gebrek aan beter naar boven gevallen charlatan. Nee, laat WA maar mooi de baas uithangen bij handelsmissies en andere staatsbezoeken.
   En natuurlijk blijft dan over de naar de titel van “langst zittende premier” strevende c.q., de meest van verdeel en heers-tactiek gebruik makende politicus. Maar voor aan werkelijke herverkaveling van het politieke landschap zie ik persoonlijk veel meer in een forse kiesdrempel. Niet een 2-partijenstelsel, maar als er 5 overblijven hou je genoeg te kiezen en zou de spreektijd in de kamer(s) zodanig korter worden dat er eindelijk ook eens geregeerd kan worden in plaats van branden blussen.
   Maar dat maken wij niet meer mee Rik!

   Een hartelijke groet,
   Henk

   Met een hartelijke groet,
   Henk van de Streek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s