Dementie?

Na een bezoek aan de sauna betrad ik de ruimte waar ik mij weer aan kon kleden. Tot mijn verbijstering lagen mijn kleren en mijn schoenen er niet meer. Daar stond ik. In opperste verwarring.

Gelukkig was dit maar een droom. Wel een droom die zich in allerlei variëteiten herhaalt. Ik zoek overal in de kledingruimte en echt schoenen en kleren zijn weg. Vannacht begreep ik plotseling wat die dromen mij wilden zeggen. Ik herkende mijn schoenen niet meer. Ik wist niet meer welke schoenen van mij waren. Ze lagen er wel! Maar ik herkende ze niet meer. Dementie, Parkinson dementie?

Dat mijn kleren er ook niet meer lagen was volgens mij bij uitleg van mijn droom een teken dat ik mij realiseerde dat ik mijn identiteit kwijtraakte. Ik kon mij niet meer kleden en voelde mij naakt, omdat ik niet meer mezelf was. Ik was mezelf kwijtgeraakt.

Dit is mijn grootste angst, dat ik ten onderga aan Parkinson dementie. Ondanks dat de neuroloog mij verzekerde, dat de hersenscans aantonen dat de doorbloeding van mijn hersenen op en top is. Ik zit nog in een vroeg stadium van de Ziekte van Parkinson en Levodopa helpt mij geweldig tegen het trillen. Maar die kop, ja die kop, hoe houdt die zich…

Van een lezeres, mantelzorger, hoorde ik het verhaal over haar echtgenoot. Hij is onderweg met meneer Parkinson en dementie. Hij herkent haar vaker niet meer. ‘Ik ben mijn man kwijt’, zei ze met tranen in haar ogen. ‘Zo’n leuke intelligente man, breed onderlegd. Hij is nog steeds in staat om allerlei informatie over een onderwerp naar voren te halen, maar met mij praat hij over mij zonder zich te realiseren dat ik het ben’.

En dan komen we op het punt hoever kun je gaan als mantelzorger? Hoelang kun je nog zorgen voor jouw geliefde? Is er een geschikte plek voor Parkinsonpatiënten die 24 uurs zorg nodig hebben? Wij Parkinsonpatiënten zijn anders. Is het mogelijk dat er kleinschalige units komen waar wij de zorg kunnen krijgen die we nodig hebben? Dat zou in alle ellende een hoop schelen!

Rik Bronkhorst.

Column in Parkinson Magazine, oktober 2022.

Auteur: Tussen ratio en redelijkheid.

Auteur, graficus, dichter, kunstenaar, levenskunstenaar balancerend tussen geloof en wanhoop. Schepper van kunst en gedachten voor zoekers en zieners die de droom levend houden. "I have a dream", riep vrijheidsstrijder Martin Luther King en zo is het. Want wie leeft zonder dromen is al verslagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s