Maandag 16 januari.

Gisteren was het Maandag 16 januari, Blue Monday, depridag, de deprimerendste dag van het jaar. Ja, ja, ze vinden wat uit om geld aan te verdienen. De commercie probeert zelfs vanuit de gedachte aan iets naars geld uit de zakken van de goedgelovigen te kloppen.

Het is ook de Dag van de Godsdienstvrijheid en Martin Luther King jr. Day. Die laatste is een held voor mij. Leuk vind ik het dan ook dat 16 januari tevens de Dag van de Helden is. Jan Palach bijvoorbeeld die zich op deze dag, 16 januari 1969 op het Wenceslasplein in Praag in de brand stak en het leven liet voor de vrijheid op 21 jarige leeftijd. Eerder deden dat de monniken in Vietnam, ook tegen de oorlog en voor de vrijheid. Dat gaat ver, je leven geven voor jouw vrijheidsideaal. Martin Luther King gaf zijn leven niet vrijwillig op voor de vrijheid. Hij werd vermoord.

Dat doet bij mij de vraag oprijzen: Waarom worden vredelievende mensen als dr. King in de U.S.A, Mahatma Ghandi in India, bisschop Oscar Romero in San Salvador, Jezus van Nazareth op Golgota, de schedelplaats bij Jeruzalem, en broeder Roger in Taize uit het leven weggenomen door kwade handen terwijl zij juist vrede en menslievendheid voorstonden?

Iemand zei mij eens: ‘ Het Kwaad stijgt tegelijkertijd in macht zoals de Goedheid dat doet.’ Weer een ander zei: ‘Het Kwaad is er altijd geweest en wordt gevoed door kwade machten vanuit de kosmos, zoals Lucifer, een gevallen engel en Ariman, een kwade God uit de oude Perzische leer Zoroaster.

Hoe het ook zij, wij mensen hebben te maken met Goed en Kwaad, het zit zelfs in onszelf. Gelukkig hebben wij een geweten. Bij de een is dat sterker ontwikkeld dan bij de ander. Zo zijn er mensen die nooit enig geweten tonen. Die vallen in de categorie psychopaten. Op wereldschaal zijn er zo nogal wat. Het verleden staat er vol mee. Ze halen zelfs de geschiedenisboeken. Maar ook het heden telt zulke figuren. Ik denk aan Boko Harem in Nigeria, aan wat er in Jemen aan de gang is, aan Poetin en zijn maten, aan Trump, aan Myanmar, het vroegere Birma en zo kunt uzelf ook wel een land dat lijdt onder een engerd opnoemen.

Daarom vind ik die lieden die Nederland als dictatuur afschilderen belachelijk, dom en eng. Zeker die lui die oproepen tot geweld tegen personen veracht ik. Zij weten niet waarover zij spreken. Oorlog en geweld hebben nog nooit iets goeds gebracht. Hebzucht ook niet. Laat daarom het Goede in uzelf zegevieren en wijk daar niet vanaf, maar kijk zeker niet de andere kant op als het Kwaad aan u voorbij trekt.

Rik Bronkhorst.

Opname 17 januari 2023.

Auteur: Tussen ratio en redelijkheid.

Auteur, graficus, dichter, kunstenaar, levenskunstenaar balancerend tussen geloof en wanhoop. Schepper van kunst en gedachten voor zoekers en zieners die de droom levend houden. "I have a dream", riep vrijheidsstrijder Martin Luther King en zo is het. Want wie leeft zonder dromen is al verslagen.

Eén gedachte over “Maandag 16 januari.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s