Kleine St. Jansvlinder.

Foto: Peter van der Wijst.

Mooi toch? Deze Kleine St. Jansvlinder. Wat mij nu opvalt deze zomer, ondanks een bloeiende tuin weinig bijen, en vlinders. Buiten wat hommels en Atalanta’s zie ik maar een enkele andere soort. Is het het mislukte voorjaar, de pesticiden of speelt er nog meer? De mobiele telefonie bijvoorbeeld. Al die straling in de lucht hoeveel onderzoek wordt daar nu naar gedaan om eventuele schadelijke gevolgen te meten? Of is het toch de grote uitstoot door stikstof in de lucht? Ja, en niet alleen de boeren, maar ook het autoverkeer, de luchtvaart, de industrie zijn de grote vervuilers. De scheepvaart laat ik hier nog maar even buiten beschouwing.

In 1972 presenteerden een groep wetenschappers het Rapport van Rome, einde aan de groei. In 1973 hadden we de oliecrisis en bleek hoe kwetsbaar wij waren. Nu in 2022 moet er een oorlog gevoerd worden om ons wakker te schudden dat de benodigde energie ons kwetsbaar maakt en de stikstofcrisis de grenzen aangeeft van wat de natuur aankan aan groei en vervuiling. In 1972/73 wisten we al dat we kwetsbaar waren en er een einde moest komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen. Vijftig jaar verder zijn we nu. Oorlog en oproer, waar toen al voor gewaarschuwd werd zijn het gevolg.

Rik Bronkhorst.

Auteur: Tussen ratio en redelijkheid.

Auteur, graficus, dichter, kunstenaar, levenskunstenaar balancerend tussen geloof en wanhoop. Schepper van kunst en gedachten voor zoekers en zieners die de droom levend houden. "I have a dream", riep vrijheidsstrijder Martin Luther King en zo is het. Want wie leeft zonder dromen is al verslagen.

2 gedachten over “Kleine St. Jansvlinder.”

  1. En vergeet de bevolkingsgroei niet.
    Tevens: alles draait om poen poen poen.
    Kortom “rupsje nooit genoeg”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s